Workshop smeden 3de jaars PIE leerlingen TCPL

Derdejaars leerlingen van de afdeling PIE van het Techniekcollege Parkstad Limburg, hebben de unieke kans gekregen om op ambachtelijke wijze een werkstuk van metaal te maken in een smederij.
De leerlingen hebben bij Arthouse Limburg in Brunssum, onder leiding van kunstenaar Ramon Ramschaert, een bijzondere flessenopener gesmeed met een rubik kubik twist. De leerlingen hebben mogen ervaren op welke wijze het metaal eeuwen geleden al werd bewerkt.

Op het Techniekcollege zijn leerlingen gewend een werkstuk te maken volgens vastgestelde richtlijnen, normen en toleranties. Ter voorbereiding hiervan lezen leerlingen werktekeningen en stellen leerlingen machines en gereedschappen af. In de smederij hebben zij ervaren dat metaal bewerken ook op zicht en gehoor, maar voornamelijk op gevoel gaat.

In de smederij wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de temperatuur van het metaal, maar dit wordt niet uitgedrukt in getallen. Het staal moest worden vervormd toen de kleur van het staal strogeel was en de leerlingen moesten stoppen met bewerken toen de kleur van het staal rood was. Op school wordt de hoek van een werkstuk gecontroleerd met een gradenboog. In de smederij werden de werkstukken op het blote oog gericht, op een boomstam met een houten hamer.
De leerlingen moesten even wennen aan deze werkwijze, maar na enige tijd hadden zij de smaak te pakken en hebben zij mooie werkstukken vervaardigd. De leerlingen waren zeer enthousiast en gaven aan dat zij het geweldig vonden om een unieke flesopener te mogen maken.

Direct naar