TechView

In deze rubriek:
aandacht voor Technische beroepen, media aandacht, actualiteit rondom Techniek.


hartvannederland.nl /nieuws /economie/ hoezo-laagopgeleid-vmboers-zijn-de-grootverdieners-van-de-toekomst

https://www.kijk.nl/programmas/hart-van-nederland-late-editie/QBoynTFdjyErQl


SPV | Uitzending RTL Z over het vmbo [BRON: RTL Z ; Platform VMBO]


Flink tekort aan loodgieters: ‘We doen veel meer dan wc’s ontstoppen’ [BRON: www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5219279/loodgieter-tekort-niet-populair-beroep]
Ray, tweedejaars loodgieter in opleiding

Het tekort aan loodgieters is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld, blijkt uit cijfers van Techniek Nederland. Volgens deskundigen bestaat er een verkeerd beeld over het vak. Loodgieters doen namelijk veel meer dan alleen maar wc’s ontstoppen. Bovendien betaalt het werk beter dan vaak gedacht wordt. “Je kan ook een heel dikke BMW rijden als je loodgieter bent.”

Hidde van Brakel werkt sinds een half jaar als loodgieter. Hiervoor heeft hij verschillende technische studies gedaan. “Ik wist nooit zo goed wat ik wilde. Ik wilde wel in de bouw, maar wist niet hoe ik dat moest gaan doen.”

Onbekend maakt onbemind

Volgens Van Brakel is er altijd goed werk te vinden als loodgieter. “Links en rechts wordt iedereen ontslagen, maar ik zeker niet”, vertelt hij aan EditieNL. Ook is een eigen bedrijfje beginnen volgens hem een goede optie. “Je kunt relatief snel voor jezelf beginnen en ook dat is aantrekkelijk.”

Hidde van Brakel Hidde van Brakel

Maar waarom is het beroep dan niet populairder? Volgens Ronald Olij, voorzitter van InstallatieWerk Nederland, heeft dit te maken met het eenzijdige beeld dat mensen van loodgieters hebben. “Alleen door de naam al. Het is eigenlijk meer een geuzennaam, want loodgieters doen veel meer dan alleen wc’s ontstoppen. Dat is waar mensen aan denken”, vertelt hij aan EditieNL.

“Wij doen echt alles”, verklaart Olij. “We dragen bij aan energietransitie, lekkages en storingen verhelpen, zorgen dat de verwarming het weer doet.”

‘Blijmakers’

Volgens Olij zijn loodgieters blijmakers. “Mensen bellen ons omdat ze een probleem hebben en wij lossen het op. Ook is het beroep een stuk moderner dan men denkt. Alles is digitaal geworden, dus ook in ons vak. Maar het lukt ons onvoldoende om dat nieuwe beeld voor het voetlicht te brengen.”

Miniatuurvoorbeeld

Hij denkt dat mensen, als zij daadwerkelijk kennismaken met het beroep, wel zullen blijven. “‘Dat wist ik helemaal niet’, hoor ik heel vaak als mensen kennismaken. Bovendien valt er veel geld te verdienen en dat is natuurlijk gewoon heel lekker.”

Dikke BMW

Hoeveel verdien je dan als loodgieter? Volgens Mo Talbi van Loodgieter-Randstad hangt het ervan af of je zelfstandig bent of niet. “Als ondernemer kan je makkelijk 5000 euro omzetten in een week. Als je in loondienst bent is het weer anders. Maar dan nog heb je goede arbeidsvoorwaarden met een goed salaris en een eigen auto”, vertelt hij aan EditieNL.

Talbi denkt dat het beroep niet populair is omdat het niet makkelijk te leren is. “Je kan niet loodgieter worden in een spoedcursus van een jaar of twee of drie. De meesten haken dan halverwege af.” Om het hele vak goed te leren zo’n zeven jaar aan de bak. “Maar dan kan je ook echt alles.”​


Recente berichten

Meest gelezen onderwerpen

Direct naar